Vinsatser - hembryggning,
vintillverkning på enklaste sätt.

Turbo används bara till mäsk,
inte till vin. Läs om turbojäst här.

Aktivt kol eller reverse osmos?

  Vinsatser - vinbryggning lätt och snabbt. Hembryggning och vintillverkning
Turbojäst

Vinsatser

Aktivt kol English please!
  VINSATS-TYPER
    Snabbvin
    Super-snabbvin
    Starkvin
    Super-starkvin
    Druv-vinsatser
    Frystorkade vinsatser
     
  INUTI DIN VINSATS
    Vinjäst mm
    Druvsaft
     
  HUR GÖR MAN VIN?
    Utrustning
    Steg för steg
    Vintillverkning tips
     
  ÖVERKURS
    Beräkna alkohol

För att beräkna alkoholhalten i ditt hemgjorda vin (vinsats) kan du använda en hydrometer (jäsningsmätare). Det är det noggrannaste sättet men kräver lite räknande. Här är formlerna och förklaringarna.

Formlerna nedan fungerar lika bra för turbojäst (mäsk-tillverkning), ölsatser etc.

Vinsats

Du kan beräkna alkoholhalten i öl, vin eller mäsk om du mätte upp ett startvärde med din hydrometer innan jäsningen startade och ett slutvärde. Det är en god vana att alltid anteckna startvärdet!

Exempel:

Startvärde = +75 (dvs 75 på vita skalan)

Slutvärde = -2 (dvs 2 på svarta skalan, ibland röd)

Alkoholhalten (i volymprocent) är helt enkelt antalet streck mellan start- och slutvärde, delat med 7.4.

Alkohol = (75--2) / 7.4 = 77 / 7.4 = 10.4 %

OBS: 75 minus minus 2 är förstås 77 som vi alla självklart minns från skolan...

Det är förstås din slutliga alkoholhalt om brygden har slutat jäsa. För att ta reda på om den har gjort det tar du helt enkelt mätvärdet med 1-2 dagar emellan och om det står på samma så är jäsningen över.

Viktigt: Den här formeln fungerar INTE om du tillsätter vatten, socker eller något annat mellan ditt startvärde och ditt slutvärde.

Om du tillsätter något mellan start och stopp kan du inte använda den enkla formeln ovan utan då får du ta till lite mera matematik:

Avancerad formel finns här.

 

  Vinsatser - Ölsatser - Mäsk - Turbojäst - Alkohol - Vinbryggning - Ölbryggning - Destillation - Hembränt