Vinsatser - hembryggning,
vintillverkning på enklaste sätt.

Turbo används bara till mäsk,
inte till vin. Läs om turbojäst här.

Aktivt kol eller reverse osmos?

  Vinsatser - vinbryggning lätt och snabbt. Hembryggning och vintillverkning
Turbojäst

Vinsatser

Aktivt kol English please!
  VINSATS-TYPER
    Snabbvin
    Super-snabbvin
    Starkvin
    Super-starkvin
    Druv-vinsatser
    Frystorkade vinsatser
     
  INUTI DIN VINSATS
    Vinjäst mm
    Druvsaft
     
  HUR GÖR MAN VIN?
    Utrustning
    Steg för steg
    Vintillverkning tips
     
  ÖVERKURS
    Beräkna alkohol

Vinsatser:
Utrustning för vintillverkning

Här följer en kort lista på de nödvändigaste prylarna för vintillverkning. Det finns massor av ytterligare saker att välja på om du vill fullända din hobby, det här är ett slags minimi-utrustning.

Utrustning för vinbryggning:

  • Jäshink (damejeanne etc)
  • Hävert
  • Jäsrör
  • Jäsningsmätare (oechslevikt)
  • Vinprovare
  • Vinflaskor
  • Vinetiketter
  • Vinkork
  • En bra vinkällare...

Jäshink

Du behöver förstås ett jäskärl. Det går bra att använda en glasdamejeanne men en jäshink av plast (se bilden) är bättre.

Välj typen av nästan genomskinlig plast och så stor som möjligt (33 liter på bilden).

Om du köper 2 st hinkar så blir det lättare att hantera omtappningar och buteljering.

Hävert

En hävert använder du för att tappa om vinet (dvs tanka över vinet utom bottensatsen) till ett annat kärl efter klarningen. Det andra kärlet kan vara en jäshink till, eller så kan du helt enkelt använda vad du har, några småhinkar etc. Gör sedan rent original-jäshinken, spola ur bottensatsen och häll tillbaka vinet för buteljering etc.

Häverten använder du även när du buteljerar vinet.

Korkapparat

En bra korkapparat är ett måste. Det är värt att satsa några kronor på en hävarmsmodell, då går korkandet lätt och du skadar inte korkarna.

Välj sedan vinkork av hög kvalitet och lagra flaskorna liggande så får du bästa utveckling på ditt hemgjorda vin.

Jäsningsmätare

Kallas även hydrometer, oechslevikt (och diverse felstavningar av det...), sockermätare etc.

Jäsningsmätaren är universalinstrumentet för vinbryggning (och ölbryggning, mäsktillverkning etc). Med en jäsningsmätare kan du beräkna alkoholhalt, kolla om vinet är färdigjäst, beräkna hur mycket socker du ska tillsätta vid eftersötning mm.

Här hittar du massor av information om jäsningsmätaren och hur den används:

Jäsningsmätaren

Alkoholmätare

Det finns en enkel alkoholmätare som fungerar på vin men den är inte särskilt noggrann. Den duger för en snabb uppskattning men om du vill veta mer exakt är jäsningsmätaren bättre.

Allt om beräkning av alkoholhalt här.

Varning: Använd INTE en alkoholmätare för sprit. Den fungerar inte på vin.

Varning nr 2: Använd inte en vin-alkoholmätare på vin som inte är utjäst. Du kommer att få helt felaktiga värden.

Mer om vin-alkoholmätaren här.

Krymphättor

För ett proffsigt utseende på dina vinflaskor finns riktiga krymphättor att köpa i din specialbutik.

Här är ett exempel på färger mm.

Krymphättor värmes enkelt på flaskorna med en vanlig hårtork och det är samma hättor som används till kommersiella viner.

Säljs oftast i 24-30 packar (passar en vinsats).

Etiketter

Självklart vill du ha snygga etiketter till dina vinflaskor. Det finns massor av snygga sådana i din specialbutik.

Här hittar du ett snyggt sortiment med etiketter till din vinsats.

 

  Vinsatser - Ölsatser - Mäsk - Turbojäst - Alkohol - Vinbryggning - Ölbryggning - Destillation - Hembränt